Orthodox Christendom

09-02-2015, Leuven-Mechelen

Parochiereis Ardennen van Parochie van de Heilige Apostel en Evangelist Mattheos.

6-9 februari 2015.

Naar jaarlijkse traditie trok onze parochie naar het plaatsje Erezee in de Belgische Ardennen om voor de start van de grote vastenperiode met zijn allen nog eens samen te komen en te genieten en te ontspannen in een mooi chalet te midden van de natuur en een mooi besneeuwd landschap. Thema van het parochie weekend was: God’s ontmoeting.

Aartspriester en rector van onze parochie Vader Alexander Yavarouski en diaken vader Victor Yudin alsook priester vader Dimitri Yatsun van de Orthodoxe parochie te Mechelen waren aanwezig om de geestelijke leiding te verzorgen. Met ook enkele parochianen van de parochie in Mechelen hadden we weer een grote groep van mensen en tal van kinderen.

Mooi weer, een schitterend chalet met haardvuur en voldoende eten en drank voor allen. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een gezegende tijd van te maken. Vrijdag in de late namiddag kwamen de eerste parochianen aan. Het is nog rustig, een ideaal moment om samen het Jezusgebed te bidden waarna er gelegendheid is om te biechten. Zaterdag beginnen we met de viering van de Goddelijke Liturgie en die dag komen er nog enkele parochianen aan. Na het ontbijt staat er een catechese voor volwassenen op het programma en een aparte catechese voor de kinderen. In de late namiddag heeft iedereen de kans om te rusten of erop uit te trekken voor een wandeling. Er volgt nog een evangelielezing en er is ook de voorstelling van een nieuw initiatief binnen onze parochie met de oprichting van een Orthodox zusterschap.

De kinderen zijn al die tijd druk in de weer met hun voorbereiding van een ‘bonte’ avond waar iedereen gewoontegetrouw naar uitkijkt. Alvorens de barbecue start hebben we nog een gezamenlijk gebedsmoment en dan schuiven we aan de feesttafel aan. Een verrukkelijk festijn met lekkere shaschlik. Na deze maaltijd is het de beurt aan de kinderen om hun toneelkunsten op te voeren en zoals gewoonlijk is het lachen geblazen. Daarna is het tijd om tafels en stoelen opzij te schuiven en start de disco-avond. Een groot succes en vele mensen hebben urenlang hun beentjes laten zwieren op de dansvloer. Mensen die het liever wat rustiger hielden konden rustig bij het haardvuur gaan zitten en genieten van de talenten van onze gitaarspelers. Een prachtige avond die tot in de late uurtjes voortging. Zondag eerst de ochtendgebeden en een lekker ontbijt. Er volgt nog een gezamelijke bijeenkomst om het weekend te evaluren en dan beginnen we het chalet op te ruimen om terug huiswaarts te keren. Dank aan iedereen die zich volop heeft ingezet om er weer een prachtig weekend van te maken. Dank ook aan de mensen uit Mechelen die ons hebben vergezeld en de vriendschapsbanden hebben aangehaald. We kijken alvast uit naar een volgende editie.

Stefaan.


PhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhoto