Orthodox Christendom

04-10-2015, Leuven

De parochie van de Heilige Evangelist en Apostel Mattheos te Leuven organiseerde een koorweekend 

 
De parochie van de Heilige Evangelist en Apostel Mattheos te Leuven organiseerde een koorweekend op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2015.  Het thema van het weekend was het Eucharistisch Kanon of de Anafora uit de Goddelijke Liturgie, de liturgische taal Kerkslavisch. Een 18 enthousiaste cursisten bogen zich over het onderwerp onder de hartelijke leiding van Vader Sergei en Matoesjka Elena Merks. Vader Sergei leidt al meer dan tien jaar de parochie van de HeiligeTichon, Patriarch van Moskou en geheel Rusland in Nijmwegen, Nederland. 
 
Lector Nicolas-Jan (Symons) en Alexandra (Mikele) verzorgden zaterdagochtend de ochtendgebeden waarna Matoesjka Judith (Hermans) de stemmen opwarmde. Daarna namen Vader diaken Victor (Yudin) en Slaviste Anna (Kostyleva) de structuur en symboliek van de Anafora onder de loep. Anna belichtte het Kerkslavisch. Vader Victor sprak over de Anafora als het hart van de Liturgie naar inspiratie van de Heilige Maximos de Belijder. 
 
Na een heerlijke warme Russische lunch verzorgd door Maria (Georgian), nam Matoesjka Elena de groep in haar kordate handen. Zaterdagnamiddag studeerden we eensgezind op een nieuwe melodie. Matoesjka Elena genoot haar opleiding in Sint Petersburg. Haar sprankelende, positieve en zeer professionele benadering van zang en zangers werkte aanstekend. 
 
We sloten de dag af met een rustige vesperdienst en een gezellige broodmaaltijd. Robert en Anja (Seidel) en de kleine Joseph ons verrassen. Ze waren toevallig net dit weekend even terug in Leuven uit de US (San Fransisco). 
 
 
Zondagochtend bruiste van ideeën en vertrouwen. Voor de dienst was er een klein onderonsje van koorleiding. Tijdens de Goddelijke Liturgie gecelebreerd door Vader Sergei kreeg onze vertrouwde obichodzang een nieuwe dimensie. Tot onze grote vreugde zong Vader Alexander (Yavarouski) mee in het koor. Vader Sergei preekte over de liefde voor onze naaste en het wonder van het toekeren van de andere wang.
 
Liturgische zang is in de eerste plaats een dankzegging voor God en dat mochten we dit weekend zeker ervaren. Over alle taal- en cultuurbarrières heen waren we verenigd in zang en gebed. Er waren veel geode ideeën voor het volgend jaar. Vader Alexander dankt de provincie Vlaams-Brabant voor de ondersteuning van dit erfgoedproject. Hij bedankt in het bijzonder Vader Sergei en Matoeskja Elena voor hun warme begeleiding. Hij wijdt het weekend aan het feest van Pokrov, de bescherming van de Moeder Gods en gaf zijn zegen om dit Kerkslavisch koorweekend jaarlijks te organiseren tijdens de eerstehelft van oktober. 
 
Alheilige Moeder Gods bid voor ons!
 

PhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhotoPhoto