Opening fototentoonstelling ‘de Russisch-Orthodoxe Kerk vandaag’ in Antwerpen

Op 14 december 2006 vond in Antwerpen de feestelijke opening plaats van een tentoonstelling van foto’s toegewijd aan de wedergeboorte van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Deze tentoonstelling was georganiseerd door het persagentschap RIA, de vertegenwoordiging van de Russisch-Orthodoxe Kerk bij de Europese instellingen in Brussel en de parochie van de Geboorte van Christus.

Met een welkomstwoord tot de grote hoeveelheid verzamelde gasten opende de bisschop van Wenen en Oostenrijk Hilarion, het hoofd van de vertegenwoordiging van de Russisch-Orthodoxe Kerk bij de Europese instellingen in Brussel. Hij las een boodschap voor van de Heiligst Patriarch van Moskou en geheel Rusland Alexis II, speciaal in verband met deze tentoonstelling. Begroetingswoorden werden ook gesproken door de vertegenwoordiger van de stad Antwerpen Steven Thielemans, coördinator-directeur van de Musea, Bewaarbibliotheken en Erfgoed van de stad Antwerpen, de consul-generaal van de Russische Federatie in België S.A. Karpov en de rector van de parochie priester Andrei Eliseev.

Onder degenen die de opening van de tentoonstelling bijwoonden waren onder meer de aartsbisschop van Brussel en België Simon, de ambassadeur van de Russische Federatie in het Koninkrijk België dhr. V.B. Loekov, de voorzitter van de Sint-Egidiusgemeenschap in België barones Hilde Kieboom, de directeur van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen Jo Haazen, vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke, Anglicaanse en Orthodoxe kerken van België en vele mensen die zich maatschappelijk verdienstelijk maken.

Het parochiekoor onder leiding van E. Lanskaja bracht een aantal kerkelijke muziekstukken van beroemde Russische componisten ten gehore.

Tijdens de feestelijke receptie, die tot stand gekomen was dankzij inspanningen van actieve parochianen en waarop verschillende gerechten van de orthodoxe vastenkeuken te proberen waren, werd tevens een orgelconcert verzorgd.

De ongeveer 60 foto’s van de tentoonstelling, die geplaatst zijn in de door de Christus’ Geboorte-parochie gehuurde katholieke kerk, belichten hoofdzakelijk de minder bekende kanten van het kerkelijk leven: liefdadigheidswerk, hulp aan wezen, zieken, daklozen en invaliden, geestelijke ondersteuning in huizen van bewaring en in het leger. De organisatoren hopen op deze manier zowel Belgen die weinig weten over het oosters Christendom, als ook onze landgenoten die buitenslands leven en voor wie het geloof hunner voorvaderen tot nog toe helaas terra incognita is gebleven, met de Orthodoxie te laten kennismaken.

De tentoonstelling kan bezocht worden tot 14 januari op zondagen, van 10 tot 15 uur, per adres Charlottalei, St-Jozefskerk, 2018 Antwerpen. Toegang gratis.

____________________________

Aan de organisatoren en de gasten van de tentoonstelling
"De Russische Orthodoxe Kerk Vandaag"

Ik begroet hartelijk al diegenen die de tentoonstelling "De Russische Ortohodoxe Kerk Vandaag" hebben georganiseerd en diegenen die haar bezoeken.

Het huidige tijdperk wordt gekenmerkt door de terugkeer van de Russische Orthodoxe Kerk in het openbaar leven, als een volwaardig lid van de gemeenschap, dat een belangrijke geestelijke, culturele en sociale rol speelt.

Onze Kerk vervult op een actieve wijze veeltallige liefdadigheidsprogramma's , brengt hulp aan de meest behoeftigen van de gemeenschap : daklozen, werklozen, vluchtelingen, kroostrijke gezinnen, ouderlingen en eenzamen, kinderen uit kansarme gezinnen, wezen, en gehandicapten, los van elke politieke of religieuze overtuiging.

De Russische Orthodoxe Kerk poogt de nieuwe generatie geloofsdienaars op te voeden door als leidraad te nemen de woorden van de Heilige Schrift: "Men moet de zwakken ondersteunen en zich de woorden van de Heer Jesus herinneren, want hij heeft zelf gezegd : "Het is beter te geven dan te nemen" (Hand. 20, 35). De taak van de Kerk reikt tot al diegenen die medelijden en genade verwachten.

Ik hoop dat de westerse christenen en alle bezoekers het hedendaagse leven van de Russische Orthodoxe Kerk beter zullen leren kennen door de organisatie van deze tentoonstelling in het hart van de Europese Unie.

Patriarch van Moskou en geheel Rusland Alexis II

Meer foto's : http://www.atv.be/v3/fotolists.aspx?mid ("Tentoonstelling Russische kerk")