Orthodoxen nemen deel aan Koningsdag

Volgens de gevestigde traditie hebben op 15 november – Koningsdag – vertegenwoordigers van alle religies die erkend worden door de Belgische staat, het gebed «Te Deum» (U, God, loven wij) in de katholieke Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal bijgewoond.

Het gebed werd geleid door kardinaal Daneels, omringd door tal van katholieke bisschoppen en priesters. Hierbij was ook de koninklijke familie aanwezig, met koning Albert bij wijze van uitzondering, in verband met de 175ste verjaardag van de Belgische monarchie. Daarnaast woonden Parlementsleden, regeringsfunctionarissen, diplomaten, veteranen en vertegenwoordigers van patriottische organisaties de dienst bij. Het aantal Belgen dat gekomen was om haar respect jegens de monarchie uit te drukken was indrukwekkend.

De Orthodoxe Kerk werd namens het Patriarchaat Constantinopel vertegenwoordigd door de metropoliet van België Panteleimon, zijn vicaris - bisschop van Eumenië Maximos - en protopresbyter Stavros Tiantafilou. De Russisch-Orthodoxe Kerk werd vertegenwoordigd door hegoumen Athanase (Cabirou) en priester Serge Model, secretaris van het aartsbisdom.

Op het feest van de heilige Leopold, dat volgens de Gregoriaanse kalender op 15 november valt, wordt traditioneel de Koning der Belgen gelouterd.