Feestelijkheden naar aanleiding van 20-jarig dienen aartsbisschop Brussel en België Simon in bisschoppelijke waardigheid

Op 11 april 2007 heeft in de Heilige-Drieënheidskerk te Brussel de feestelijke viering plaatsgevonden van het 20-jarig jubileum van het dienen in de bisschoppelijke waardigheid van de aartsbisschop van Brussel en België en tevens tijdelijk van Den Haag en Nederland Simon.

De feestelijkheden begonnen met een Goddelijke liturgie, die werd geleid door aartsbisschop Simon. Hij werd daarbij geconcelebreerd door bisschop van Evmenië Maximos en bisschop van Sinope Athenagoras (Patriarchaat Constantinopel), 17 priesters en 5 diakens uit België en Nederland, die samen de patriarchaten van Constantinopel, Moskou, Servië, Roemenië en Bulgarije vertegenwoordigden. De dienst werd voltrokken in het kerkslavisch, Frans, Nederlands, Grieks en Roemeens. De dienst werd ook bijgewoond door de metropoliet van België Panteleimon (Patriarchaat Constantinopel) en priester Stefan Weerts (Russisch-Orthodoxe Kerk in het Buitenland); namens de Rooms-Katholieke Kerk door: pauselijk nuntius aartsbisschop Karl-Joseph Rauber, bisschop van Namur André Léonard en vicariaal bisschop van Brussel Luk de Hovre, andere Rooms-Katholieke geestelijken en broeders van het klooster van Chevetogne; de voorzitter van de Sint-Egidiusgemeenschap in België barones Hilde Kieboom, vertegenwoordigers van het diplomatiek kader van de Russische Federatie in België, onder wie adviseur van de ambassadeur van de RF B.A. Zhilko, de voortdurend vertegenwoordiger van de Russische Federatie bij de Europese Unie V.A. Chizov; de consul-generaal van Italië in België, de adviseur van het Bestuur Erediensten van het Ministerie van Jusititie van België.

Na afloop van de eredienst feliciteerde metropoliet Panteleimon vladyka en overhandigde hem uit naam van Zijne Heiligheid Bartholomeus, Patriarch van Constantinopel, een panagia ter herinnering aan deze dag, en namens zijn eigen aartsbisdom van België, Nederland en Luxemburg een zilveren drinkbeker. Namens het aartsbisdom van Brussel en België en Den Haag en Nederland van Patriarchaat Moskou werden vladyka een mitra met een volledig  bisschoppelijk liturgisch gewaad, panagia en borstkruis als cadeau uitgereikt. Geestelijken en gelovigen van het aartsbisdom overhandigden vladyka Simon daarnaast afzonderlijk nog talloze cadeaus en bloemen.
 
Aan het adres van de jubilaris werd een schriftelijke felicitatie van Zijne Heiligheid Alexis II, Patriarch van Moskou en geheel Rusland ontvangen. Daarin wordt onder meer vermeld dat aartsbisschop Simon naar aanleiding van zijn jubileum onderscheiden is met de medaille ter ere van de heilige rechtgelovige vorst Daniël van Moskou van de tweede graad. Door de vertegenwoordiger van de Russische Ambassade in België werd een dank- en felicitatiebrief van ambassadeur V.B. Loekov aan aartsbisschop Simon voorgelezen.

VOOR VOLLEDIGE FOTOREPORTAGE ZIE RUBRIEK FOTO’S