Aartsbisschop Simon heeft diakenwijding verricht in Christus’ Geboortekerk in Antwerpen

Op de eerste zondag na Pasen (Thomaszondag) heeft aartsbisschop van Brussel en België Simon de Goddelijke liturgie gediend in de Antwerpense Josefkerk, waarin de orthodoxe parochie van Christus’ Geboorte haar diensten houdt. Tijdens de liturgie celebreerden de parochierector priester Andrei Elisejev, hegoumen Athanase (Cabirou), priester Alexander Yavorovski, priester Gennadi Katamashvili en protodiaken Alexander Koerjatkin mee.
 
De parochianen die zich in de kerk verzameld hadden, werden getuigen van de wijding van lezer Dimitri Jatsoen tot diaken, die volbracht werd door aartsbisschop Simon. Voor de respectabel oude Vlaamse stad was de wijding van een orthodoxe diaken de eerste uit de geschiedenis. Diaken Dimitri zal zijn dienen vervolgen in de parochie van de Geboorte van Christus, als derde geestelijke.

Op diezelfde dag volbracht aartsbisschop ook de kleine wijding tot lezer van Igor Luchko, die volgens de traditie die daarbij geldt in het Kerkslavisch een spontaan uitgekozen fragment uit de Apostellezingen voorlas.
 
Na afloop van de liturgie en de Paasprocessie feliciteerde vladyka de nieuwgewijde diaken en lezer hartelijk en wenste hij hun verdere groei toe in hun dienen van onze heilige Moeder de Kerk.

De feestelijkheden op deze dag werden afgesloten met een zorgvuldig door de parochianen voorbereide gemeenschappelijke maaltijd op de binnenplaats van de kerk.