In België heeft bijeenkomst orthodoxe jeugd plaatsgevonden

Молодежная встреча

Van 22 tot en met 24 november heeft in België wederom een bijeenkomst voor orthodoxe jeugd plaatsgevonden, georganiseerd door Orthodoxe Jeugd België.  Dit jaar waren er ongeveer 60 deelnemers, bijeengekomen op het terrein van de scoutingbasis “De Kluis”, in het bos bij het plaatsje Sint-Joris Weert.  Het thema waaromheen de bijeenkomst georganiseerd was, luidde “De Alheilige Drieëenheid in ons leven”. Rondom dat thema vonden gebedsdiensten, gespreksronden, symposia en conferenties plaats. Speciaal voor de hoofdvoordracht was de rector van het Theologisch instituut op Kreta, professor Konstantinos Konanidis, uitgenodogd, die niet alleen een interessante voordracht over het centrale thema hield, maar eveneens deelnam aan verschillende gespreksgroepen met de aanwezige jongeren.

Traditiegetrouw konden aan de bijeenkomst parochianen en geestelijken van willekeurig welke parochie in België meedoen, met een leeftijdsgrens van 16 tot en met 35 jaar. Het Patriarchaat Moskou werd vertegenwoordigd door de parochie van de heilige apostel Mattheüs, die zeven personen o.l.v. haar rector naar de bijeenkomst afvaardigde. De leden van de vereniging Orthodoxe Jeugd België verrichten met groot enthousiame, zonder vergoeding en in hun vrije tijd een hoop werk om de Orthodoxie niet alleen binnen de muren van onze kerkgebouwen te laten leven, maar ook in de harten van onze al dan niet van buitenlandse komaf zijnde Belgische jongeren. De organisatoren en deelnemers van de bijeenkomst spraken hun vurige wens uit, dat de geestelijkheid in de toekomst actiever zal deelnemen aan de activiteiten.

Alle drie dagen verliepen in een zeer vriendschappelijke en warme sfeer, al het werk van het forum werd geleid in het Nederlands, het Frans en het Engels. De jongeren hadden niet alleen de mogelijkheid om kennis te maken met lotgenoten naar het geloof en deel te nemen aan de uitzonderlijk aangrijpende gemeenschappelijke gebedsdiensten in de kapel, maar ook om samen te wandelen in het bos, rond het kampvuur met gitaar en liedjes te staan en een worstje gaar te laten worden boven het vuur...

 Aan de bijeenkomst leverden ook geestelijken van de Griekse, Roemeense en Servische jurisdicties een bijdrage. Speciale gasten op de bijeenkomst waren metropoliet Panteleimon en bisschop Athenagoras (Patriarchaat van Constantinopel), van wie de laatste op zondag 24 oktober de Goddelijke liturgie celebreerde, met hulp van aartspriester Alexander Yavorovsky (parochie hl. Mattheüs), ter afsluiting van de driedaagse ontmoeting.

Alle informatie over de bijeenkomst em ook over andere activiteiten voor orthodoxe jeugd kunt u vinden op de website  http://ojb-job.blogspot.com.
Aartspriester Alexander Yavorovsky