Aartsbisschop Simon heeft moleben gediend ter ere van 150-jarig jubileum eerste in België geopende Orthodoxe kerk, de heilige-Nicolaas-kerk

Moleben 150-jarig bestann H. Nicolaaskerk

Op 21 en 22 mei heeft de kathedrale kerk ter ere van de heilige Nicolaas de Wonderdoener in Brussel het 150-jarig jubileum van zijn bestaan gevierd. Op maandag 21 mei is aartsbisschop Simon van Brussel en België een moleben ter ere van de  heilige Nicolaas van Myra voorgegaan voor diens vereerde ikoon en een reliek van de heilige, de belangrijkste relikwiën van het aartsbisdom van Brussel en België.

Met zijne eminentie dienden op deze dag mee: de rector van de kerk aartspriester Antoni Iljin, hegoumen Pol (Pellemans), priester Georgi Timmer, protodiakon Alexander Koerjatkin en de  diakons Alexander Motorny en Michael Lomax.

Onder de in de kerk aanwezige hoge gasten waren  de bisschop van het vicariaat Brussel van de Rooms-Katholieke kerk Mgr. Jean Kockerols, de abt van het klooster van Chevetogne vader Philippe (Vanderheyden) en hiërodiaken Thaddeüs (Barnas), de ambassadeur van de Republiek Belarus in België Andrei Yeudachenka, het echtpaar Alexander en Maria Poesjkin, aartspriester Spiridon Apostolakis, de rector van de nabijgelegen kerk ter ere van de heilige aartsengelen Michaël en Gabriël in Elsene (Patriarchaat Constantinopel), medewerkers van het Russisch corps diplomatique en anderen.

Aartsbisschop Simon feliciteerde de parochianen, de kerkenraad en alle overige aanwezigen met het jubileum en benadrukte dat de eerste Orthodoxe kerk in België onder de bescherming staat van de heilige Nicolaas.

Ter afsluiting vond ere en door de parochianen georganiseerde receptie plaats.

Alle gasten ontvingen vandaag ter herinnering een speciaal voor het jubileum vervaardigde informatiefolder over de geschiedenis van de kerk ter ere van de heilige Nicolaas in het Russisch, Frans, Nederlands en Engels.

Op dezelfde dag ’s avonds ging aartsbisschop Simon de vigilie van het feest ter ere van de overbrenging van de relieken van de heilige Nicolaas voor.